Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 3 februari 2018

Waarom D66 – ook in Weesp – populisme bestrijdt

Regelmatig verzucht er iemand in mijn omgeving: “Waar je zin in hebt. Om PVV-standpunten en -methodes in de gemeenteraad van Weesp te bestrijden. Om een weerzinwekkende podcast van 2 uur met ultrarechtse derrie af te luisteren. Om altijd een duidelijk en niet mis te verstaan signaal over discriminatie af te moeten geven.” En laat ik daar eens eerlijk over zijn. Ik heb daar ook lang niet altijd zin in.

Het is vreselijk om in de commissie Welzijn van de gemeente Weesp scherp te moeten reageren op een voorstel om peuters en kleuters bij de Voor- en vroegschoolse educatie op afkomst te registeren. Het voorstel wordt namelijk niet gedaan om kindertjes te helpen. Maar om munitie te verzamelen voor een aanval op kindertjes en hun ouders op basis van hun afkomst. Het is pijnlijk om tegen een voorstel voor de Nederlandse vlag in de raadszaal te stemmen.  Het is namelijk ook mijn vlag. De bedoeling van het voorstel is namelijk om als het lukt te kunnen kraaien en als het niet lukt mede raadsleden te betichten van een gebrek aan vaderlandsliefde. Het is kwetsend om tegen het vlaggen met de regenboogvlag te moeten stemmen. Omdat je weet dat de achtergrond van het voorstel er niet één is van respect voor geaardheid. Maar dat het de bedoeling is om (verondersteld) mensen met een islamitisch geloof voor het hoofd te stoten.

Ik kan het zelf niet beter zeggen dan partijgenoot Kajsa Ollongren. “Het populisme wil sommige Nederlanders anders behandelen dan andere. En daarmee bedreigt het kernwaarden van Nederland. Het is in deze tijd dan ook belangrijker om artikel 1 van de Grondwet te koesteren dan ooit. De democratie, de rechtsstaat, onze vrije en open samenleving moeten we koesteren en beschermen. Daarom ben ik ook zo blij dat het kabinet waarvan ik nu deel mag uitmaken Artikel 1 uitbreidt met de gronden handicap en seksuele geaardheid en versterkt en ook omarmt dat de Algemene Wet Gelijke Behandeling beter wordt verankerd. Zo bieden we weerstand aan de aanvallen van het populisme.” Burgemeester Dales Lezing, 2 februari 2018.

Het kost moed en het overwinnen van weerzin om steeds opnieuw populistische standpunten en opvattingen ter discussie te stellen. Het kost energie om de daarin besloten ongelijkheid en ondermijning tegen te houden, ook in Weesp. Ik voel mij in een partij als D66 en door de fractieleden van D66 Weesp gesteund in mijn houding. Er is tenslotte geen betere zaak om voor te vechten dan vrijheid en gelijkheid van alle inwoners van Nederland.

Saskia ter Kuile is raadslid in Weesp en nummer 2 op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.