Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 23 februari 2018

Nieuwkomer in Weesp? Vind je plek in de wereld

Hoe is het om een nieuwkomer te zijn, om ergens te zijn waar je niet vandaan komt? In Amsterdam is inmiddels de meerderheid van de inwoners niet in Amsterdam geboren. Zij komen ergens anders vandaan, in Nederland of buiten Nederland. De trend voor de toekomst is, is dat dit alleen maar meer wordt, niet alleen in Amsterdam, maar in alle stedelijke gebieden.

Zelf heb ik een Nederlandse vader uit Nederlands-Indië en Twente en een Duitse moeder uit Zuid-Duitsland. Na mijn (toevallige) geboorte in Gouda ben ik met mijn ouders voor mijn 11de jaar 14 keer verhuisd. Van land naar land. Van stad naar stad. Spannend en wennen aan nieuwe huizen, nieuwe scholen en nieuwe talen. Wij waren op elke plek net te kort om te wortelen. Om lid te worden van de sportvereniging. Om als vanzelfsprekend aan te sluiten bij vriendjes, verjaardagspartijtjes, de gemeenschap. Mijn ouders waren druk met werk, zaken regelen, huishouden en de volgende verhuizing. Het was regelmatig eenzaam en soms angstig. Je landde elke keer in een nieuwe omgeving die bepaald werd door mensen voor wie alles vanzelfsprekend was.

Ik word dus persoonlijk geraakt door verhalen en ervaringen van mensen die verhuizen naar een nieuwe omgeving. Ongeacht de reden van die verhuizing, want het onderscheid tussen nieuwkomers, expats, migranten en vluchtelingen is er één van perspectief en oorzaak en niet één van resultaat. Het resultaat is namelijk dat je als gezin, als kind in een omgeving komt die je moet leren kennen, waar je je plek in wilt vinden. En, ook weer uit persoonlijke ervaring, dat gaat beter als je je welkom voelt. Als mensen jouw afkomst niet als een bedreiging zien, maar als verrijking en aanvulling. Dat er naar je mogelijkheden wordt gekeken en niet naar je onmogelijkheden. En dan doet het er eigenlijk niet toe van waar je verhuist. Of dat van Brabant is, van Engeland, van Marokko of van Syrië.

De reden dat ik mij verzet tegen een willekeurige tweedeling tussen mensen, zoals ‘echte’ Weespers en blijkbaar wat minder echte Weespers, is geworteld in persoonlijke ervaring. Want de echte Weesper van vandaag is de verhuisde van morgen. En de nieuwe Weesper is jouw buur, jouw schoolgenoot, jouw collega en misschien wel jouw nieuwe liefde.

Inmiddels heb ik zelf nog nooit ergens zo lang gewoond als in Weesp. Zo ik iets ben, ben ik een Weesper. Een ‘echte’ Weesper, die graag opnieuw een bijdrage wil leveren aan het geluk van de inwoners van dit stadje. Alle inwoners.