Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 9 maart 2018

Echte Weespers: een eliteclubje

Met nog 1,5 week tot de gemeenteraadsverkiezingen en dus ook het raadgevend referendum m.b.t. een fusie, lopen de gemoederen hoog op. Politieke tegenstanders tuimelen over elkaar heen om te laten zien waarom de inwoners van Weesp zouden moeten stemmen voor “hun” voorkeur.

Ons standpunt helder. Wij kiezen voor een fusie met Amsterdam, zonder daarmee continu de andere fusie partner te verketteren. Er is 1 partij dat wel grotendeels vanuit de inhoud het debat aangaat, het CDA. Hoewel zij ook meedoen met het negatief afschilderen van de andere fusiepartner, kiest het CDA overduidelijk voor behoud van het bekende en durven/willen ze geen stappen te zetten richting vernieuwing. Dat is hun goed recht en daar kan ik niets anders dan respect voor hebben.

De verstandhouding met het CDA is in mijn ogen goed en constructief. Zo was ik onlangs te gast voor een besloten bijeenkomst in de Synagoge, samen met Nr 2 op de kieslijst van het CDA, de geboren en getogen Weesper Cees Sluyk. Naast ons 2 waren er allemaal grijzende mannen (+/- 70 jaar) die zich wilde laten informeren over de fusie opties. Maar al snel bleek dat ik tegen een muur aan het praten was, de gastheren hadden hun keuze al lang bepaald. Ook hier leefde het “CDA-sentiment” voor behoud van het verleden en geen lef voor verandering. Gelukkig zijn er veel andere 70+’ers die wel nog wijzigingen in hun persoonlijke leven toestaan!

Tijdens het gesprek in de synagoge maakte ik op een gegeven moment de vergelijking tussen de Weesper fusie-keuze en de Brexit. In Groot-Brittanië koos de grote boze (hoofdzakelijk oudere!) minimale meerderheid voor terugkeer naar het verleden door weg te willen uit Europa. Engelse vrienden en collega’s van mij waren met stomheid geslagen, de ouderen hadden de toekomst van de jeugd te grabbel gegooid aan de populistische kortzichtigheid! Wat mij betreft is dit exact het dilemma wat er in Weesp voorligt; kiezen we voor een toekomst van onze jeugd met kansen en nieuwe mogelijkheden,OF laten we Weesp als een oude dame in slaap sukkelen en vervallen tot louter een historisch rustoord aan de rand van Gooistad?

Voor mij is de sleutel tot campagne voeren rondom de fusie; het benadrukken van hetzelfde doel (de toekomst van Weesp) en elkaar met respect behandelen. Iets wat op zich echt goed lukt met het CDA. Het is dan ook schokkend om te zien dat een actief huisarts en dé CDA-voorzitter in Weesp in het Weespernieuws spreekt over “échte” Weespers. Want alleen een “échte Weesper stemt natuurlijk tegen een fusie met Amsterdam”. Hiermee beweert hij op de 1e plaats dat er een grote groep Weespers is dat zich volgens hem niet mag rekenen tot échte Weespers?! En ten tweede; hoe vertaald een huisarts dergelijke uitspraken naar zijn praktijk? Zou hij mij dan bijvoorbeeld niet behandelen op het moment dat ik noodgedwongen bij hem moet worden behandeld, omdat ik geen échte Weesper zou zijn? De beste man zet zich op deze manier volledig buitenspel en je kunt je zelfs afvragen of het gedachtegoed van het CDA wel veilig is bij hem. De bijbel zegt immers in Jakobus 2:8 “heb uw naasten lief zoals uzelf”.